tisdag 22 maj 2012

Unga och nätet

Jag gjorde min undersökning om medievanor i tre klasser, två åttor och en nia. Mina funderingar var hur mycket tid de spenderade framför någon form av dator, ipad, mobil varje dag, vilka tre sidor de besökte mest, varför de använde dessa sidor samt om det fanns några risker i användningen av dessa.


Slutsatsen blev att alla använder någon form av media varje dag, ungefär hälften är högkonsumenter, dvs att de använder media mer än 3-4 timmar per dag (enligt Medierådet). Några konstaterade att "mobilen är ju alltid på".
Facebook är helt klart den sida/community som besöks mest, endast två elever använde aldrig Facebook. Youtube kommer på en klar andra plats, där eleverna " kollar klipp", "lyssnar på musik" och "får inspiration". Sökmotorn Google är också populär. Andra sidor som sticker ut är Blocket hos killar och olika bloggar hos tjejer, bla Kenza. Många skriver att de använder de olika sidorna för att "kommunicera", "söka information", "tidsfördriv", "kul att se vad andra gör", "fakta om allt", "enkla att hantera", "hålla kontakt med vänner" och "roliga".
Endast två stycken nämner Twitter, som jag trodde skulle vara mer populärt. Kanske är denna tjänst mer riktad till äldre elever/vuxna? De två som anger Twitter använder det till "att följa kändisar", eller "att man kan få tag på vem som helst".

Ungefär hälften av eleverna tyckte att det fanns en fara med att använda de aktuella sidorna. På Facebook "får man ju tänka på vad man lägger ut för inlägg och bilder!" där kan "man få sina personliga uppgifter snodda" eller "bli lurad eller mobbad". Många skriver om att man kan få virus och att man kan bli hotad. Här trodde jag att eleverna var mer medvetna om vad som kan hända. Det kan delvis också bero på att frågan kunde formulerats på ett annat sätt. Inte om det fanns några faror, utan vilka som finns.

Sammanfattningsvis så stämmer min lilla undersökning till viss del med Medierådets "Unga och medier 2010". Att tjejer är mer kommunikativa i sin användning med t ex bloggar, medan killar är mer intresserade av att titta på klipp/film och köpa/sälja saker. Facebook toppar listan  i Medirådets undersökning av användning av sociala sajter, så även här.

Jag tror att det behövs mer diskussion av vad som finns på nätet och hur man bemöter det som finns där. Det behöver ventileras mer bland både kollegor och föräldrar!

2 kommentarer:

  1. Kul att se resultatet av din undersökning. Märker att våra resultat överensstämmer väldigt väl sinsemellan också och inte bara med Medierådets.

    SvaraRadera
  2. Intressanta frågor, märks att ju äldre eleverna blir så är kommunikationen med andra viktigare. Bland mina åk 3:or så var det endast ett fåtal som anv. sigav chatsidor och liknande, facebook anv. endast 1.

    SvaraRadera